Fietslease

Fiets leasen in 2022: kies je voor zakelijk of privé

Fietslease zorgt er o.a. voor dat (elektrische) fietsen betaalbaar zijn en blijven voor elke Nederlander. Want hoe meer mensen er fietsen, hoe beter! Vergeleken met autorijden is fietsen gezonder, voordeliger en vooral beter voor het milieu. 

 

Op lease-gebied is er een verschil tussen zakelijk leasen en privé leasen. In het kort: bij het privé leasen (private leasen) van een fiets, betaal je zelf als particulier een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Bij leasen via je werkgever, betaalt je werkgever het maandelijkse leasebedrag. Vanaf 1 januari 2020 zijn de regels voor het zakelijk leasen van een fiets vereenvoudigd. De Nederlandse overheid hoopt zo meer mensen te stimuleren om op de fiets, e-bike of speed pedelec naar het werk te gaan.

Er zijn, naast zakelijk leasen, diverse andere mogelijkheden voor het leasen van een fiets. Wij leggen alle regelingen aan je uit.

 

                                          

Fiets leasen als particulier (private lease)

Als je werkgever geen lease-constructie aanbiedt, kun je zelf op twee manieren een fiets leasen.

Optie 1: Particuliere operational lease voor je fiets
Hierbij ben je zelf geen eigenaar van de fiets, maar betaal je een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij voor het gebruik. Binnen operational lease kun je nog kiezen tussen full operational lease (1a) en netto operational lease (1b). 

- 1a) Bij full operational lease zitten alle extra services, zoals verzekeringen, vervanging van versleten onderdelen en pechhulp bij de prijs inbegrepen. 

- 1b) Bij netto operational lease zit onderhoud wel in de prijs verwerkt, maar het vervangen van versleten onderdelen is beperkt of niet inbegrepen. Aan het einde van de leaseperiode kan de leasemaatschappij aan jou vragen of je interesse hebt om de fiets te kopen. 

Optie 2: Particuliere financial lease voor een fiets
Bij financial leasen koop je de fiets. Je betaalt de fiets in termijnen aan de leasemaatschappij. Daardoor ben je zelf eigenaar van de fiets. Bij deze constructie ligt de verantwoordelijkheid van bijvoorbeeld verzekeren en onderhouden bij jou. 

 

 

Fiets leasen via je werkgever

Je werkgever kan via drie lease-methoden een fiets beschikbaar stellen.
 
Optie 1: Het zakelijk leasen van een fiets
Met de nieuwe bijtellingsregeling die sinds 1 januari 2020 geldt, wordt de eerste optie, zakelijk leasen, interessant voor zowel werkgever als werknemer. Er wordt voor de belasting dan 7% van de door de fabrikant vastgestelde consumentenadviesprijs van de fiets bij je inkomen opgeteld. Je betaalt dus loonheffing over 7% van de waarde van de fiets. Bekijk de Lease a Bike calculator.
Binnen zakelijk leasen wordt verschil gemaakt tussen werknemers die wel en geen leaseauto hebben. Als je al een leaseauto van de zaak hebt, dan is zakelijk operational lease de beste constructie. Bij deze leaseconstructie zitten extra services als verzekeringen, vervangen van versleten onderdelen en pechhulp inbegrepen. Als je geen auto van de zaak hebt dan zijn de opties financial of operational lease. Bij zakelijke financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, verzekeringen en pechhulp. Aan het einde van de leaseperiode is het in sommige gevallen mogelijk om de fiets over te nemen. Bij full operational lease-versie van zakelijke operational lease zijn alle services, verzekeringen en pechhulp inbegrepen.
 
Optie 2: Leasen via de werkkostenregeling van de zaak 
De tweede optie is de werkkostenregeling. Deze regeling staat (indien beschikbaar) beschreven in het fietsplan van je werkgever.  
 
Optie 3: Leasen via een renteloze lening van de zaak
De derde optie is met een renteloze lening via de werkgever. Hierbij koopt de werkgever de fiets voor jou en betaal jij dit aankoopbedrag zonder rente terug. 
 
Vraag je werkgever naar de lease-mogelijkheden


Terug
Deel het met uw vrienden!

Openingstijden

Maandag:  gesloten
Dinsdag:  08.30 - 18.00 uur
Woensdag:  08.30 - 18.00 uur
Donderdag:  08.30 - 18.00 uur
Vrijdag:  08.30 - 18.00 uur
Zaterdag:  08.30 - 16.00 uur
Zondag:  gesloten
 

Wij zijn gesloten op de volgende dagen:
- Koningsdag 27 April
- Bevrijdingsdag 5 Mei
- Hemelvaartsdag


Contactgegevens

Facebook